Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, December 18, 2008

perlukah setaraf?

salam...

setaraf selalunya orang akan mengukur dari segi harta, pangkat & darjat
tapi boleh juga dari segi rupa kan?
boleh gak dari segi pencapaian akademik
ikut suka korang la nak ukur dari segi apa

tp d main point now is, perlukah setiap pasangan itu setaraf?
x kisah la dari segi apa2 pon, perlukah?
penting kah?

persoalan yang selalu dipersoalkan:
1. cmna kalau si perempuan tu akademiknya lebih?
2. cmna kalau si perempuan pangkatnya lagi tinggi?
3. cmna kalau si perempuan datang dr keluarga yang lagi kaya?
4. cmna kalau si perempuan tu lagi cantik nak dibandingkan dgn kehenseman si lelaki?
5. n cmna kalau si perempuan itu lebih berakhlak, berbudi bhs, n lebih beriman?

kalau utk soklan 1st 2nd and 3rd, ini yang agak susah
semuanya lelaki kena lebih bab2 ni
mungkin kerana dia ketua keluarga
tp zaman sekarang, memang dapat dikatakan duit boleh juga menjadi pengukur kebahagiaan
especially bila si ketua keluarga kurang berkemampuan dari permaisurinya
kadang2 bukan nak demand, tp itula kenyataannya
kalau awal2 perkahwinan tu, suma nya akan ok kot
tp bila dah lama2, dah beranak pinak, anak2 dah skolah, masa tu la baru nak ungkit mengungkit
dan masa ni la gak terjadinya cerai berai
bukan si perempuan tu nak berlagak lebih, tp ni la kelazimannya pada zaman ni

lain la kalau si lelaki still mampu menjamin kebahagiaan tanpa menggunakan duit perempuan tu
sebab itu mmg tangungjawab si lelaki
kalau dia mmg x ditakdirkan mencari rezeki, dia mungkin bertanggungjawab jaga seisi rumah
maybe makan minum, pakaian..pendek kata semua kerja perempuan, dia plak yg buat
tp tanggungjawab laki mmg memberi nafkah, so cmna ek?

*garu kepala*

dan kalau lelaki itu dah bekerja @ setaraf la kan..
dia dah bagi nafkah utk keluarga..duit mkn, pakaian anak2..
at d same time, laki tu kna x bg duit belanja utk bini dia shj even bini die keja?
i mean ni, utk kegunaan wife dia seorg..utk shopping maybe..
aku rasa, dia boleh bagi selagi dia mampu
tp yg plg pnting, si lelaki xboleh lebihkan bini dari emak dia

utk soklan ke-4, ni xda la menjadi persoalan sgt
tp bila dah kawin tu, 1st impression orang yg tgk mesti paras rupa kan?
x kawin pon, kalau kapel tgk jalan2, mesti ada ja yg judge dr physical appearance kan?
bagi aku, apa la sgt dengan paras rupa
yang penting, kita kena yakin yang kapel kita tu lebih sygkan kita dr kita syg dia
tp kita sendiri selalu sangkal..mesti kita ja nak menang yang kita lebih sygkan dia
tp hakikatnya, kalau dpt cr org yg sayang kita lebih dr kita syg dia, itu insyaAllah akan menjadi seperti yang kita harapkan

tp tula, suma2 pon dtg dr mata
dr mata jatuh ke hati..tu la pepatah melayu
konon2 kalau dpt pasangan yg setaraf kecantikan paras rupa, mesti keturunan kita pon akan setaraf dgn kita
tp itu suma kan kejadian Allah
jgn la sesekali menghina apa yang Allah jadikan
bersyukur dgn apa yang kita dpt

so utk d last q, q number 5, ni bg aku la kan, mmg lelaki yg patut lebih
sebab dia yang akan membimbing keluarga
kalau lelaki akhlak pon ntah ke mana, diri sendiri x terbimbing, cmna nak bimbing anak dara org
cmna nak bimbing seluruh keturunannya
cmna nak jadi contoh & teladan yang baik

kalau lelaki itu lebih baik, dia insyaAllah akan dpt bimbing seburuk mana pon akhlak perempuan yg dia dpt
tp kalau si perempuan tu 1000x lagi baik, percentage perempuan nak ubah si lelaki amatla tipis
mungkin ada yang berjaya, tp x byk la
tahniah kepada yg berjaya!
tp semua tu x impossible dengan doa, usaha & tawakal

tp aku pernah tgk cita Miftahul Jamilah, lakonan lisdawati ngn jehan miskin
cita ni mmg si lisda baik sejuta kali mungkin dr si jehan
si jehan even dah kawen, tergamak bwk balik pmpuan lain tedo dgn dia kat rumah derang
tp at last, berkat kesabaran lisda & doanya, jehan kembali ke pangkal jln

ini soklan2 yang kalau perempuan lebih dr lelaki walau pada zahirnya, lelaki patut lebih dr pompuan
cmna plak kalau hal2 yang patutnya perempuan lebih dari lelaki, tp si lelaki yang lebih dr perempuan?

contohnya hal2 berkaitan dgn rumah tangga
se lelaki lg hebat menjaga rumah tangga
si lelaki lagi pandai memasak, pndai mengemas rmah, rajin lipat kain.
pendek kata semua keja pompuan dia boleh wat lebih dr pmpuan tu sndri
so cmna plak tu?

tapi setaraf tu akan confirm menjamin kebahagiaan ke?
sesetengah orang ada berpendapat cmtu..

so korang pk la sndiri apa yang korang rs sesuai dgn kempuan diri korang
bak kata abg bil, "lu pk la sndri!"
hik3

2 comments:

nUrHiDaYaH said...

yg soklan 5 tu,nk tmbh skit.hee~
spttnye mmg laki kene lbh dr perempuan bab2 agama,cos die akan bimbing isteri nye kelak..tp if laki tu kurang agama AND sayang kt isteri die,die akan berubah demi diri die dan demi istri die utk menjadi yg lbh baik sbgai ketua kluaga..

"tapi setaraf tu akan confirm menjamin kebahagiaan ke?"

bg aku x semestinye setaraf leh bahagia..setaraf/tak setaraf bkan la penentu kebahagiaan pasangan.yg penting hati.hati kite dan pasangan kite pada mase skrg AND pade mase2 akan dtg..

*serius gile aku comment.heheh~

ZirCon gurL said...

betul tu yot!
aku stuju sgt2.. setaraf ke x, tu sume x pntg.. yg penting keikhlasan kita.kalau kita dah ikhlas, semua tanggungjawab akan terpikul.. selit2kan iman di diri.. =)
*aku pon siyes je reply*haha