Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday, December 25, 2008

kenapa susah nk bersyukur dengan apa yg kita ada?

salam...

pernah terlintas di kotak pikiran korang tentang persoalan di atas?
pernah berpengalaman tentang statement di atas?

tp itulah lumrahnya manusia kan
byk kejadian yg berlaku, tp when it fade away, or when we lost it, then we'll try to appreciate, regret, n promise to do everything as long as we could get them back

aku rs aku byk pengalaman psl ni, tp lg byk kot cerita org yg aku dengar2 psl ni

#1
aku ada sorang kawan, dia teramat la suka kat sorang minah ni. aku xda la knal sgt dgn mamat ni sbb accidentally kot dia add aku dlm gmail, tp dia le cita2 dgn aku psl relationship dia. so aku pon menjadi la pendengar yg setia. nk dijadikan cerita, minah ni minat sorang mamat laen, tp dok melepas marah, or sakit ati dia kat kawan aku ni. apa2 sket kawan aku ni la yg dok pujuk. apa2 sket dia cr kawan aku ni cz dia tau kawan aku ni minat kat dia. xke dia gunakan kawan aku ni? tp bg aku, siyes dia x reti appreciate dgn apa yg kawan aku dh berkorban utk dia. bkn aku nk back up kawan aku ni, tp aku cuma tkt kawan aku dah fade up, so nnt terkontang kanting lak idop minah tu. tp kawan aku ni pon satu, dok layan gak minah tu even dia sakit..huh~

p/s: nasib orang baik selalu diguna2 kan ke?

#2
ha ni teladan baek punya... ada la sorang lelaki ni, nk kata ensem, bley tahan la, nk kata baik, ok gak la, nk kata pandai, mmg pandai pon.. tp x cukup pandai lak nk urus diri.. so sweet talker.. dia berkawan dengan seorang perempuan.. teman agak mesra mungkin.. n dia gak berkawan dengan beberapa perempuan lain yg mungkin pada pikirannya, so-called 'spare part'.. dia hanya berhubung dengan perempuan2 lain bila dia perlu.. bila dia sunyi, maybe.. nk dipendekkan cerita, perempuan yg so-called teman agak mesra telah selamat berkapel dengan lelaki lain.. si lelaki ini pon bersedih ati lalu berhubung dengan salah 1 perempuan yg so-called spare part td.. nasib baik perempuan spare ni tau yang lelaki ni berkawan agak mesra dengan perempuan teman agak mesra tu. so dia cuba menenangkan lelaki ini. n lelaki tu dengan selamba mereply "nasib baik i ada u".. what da FISH kan? muka xle nk baik lagi, tp perangai..huh~

p/s: jgn gunakan org utk kepentingan diri, x baek

#3
br2 ni ada seorang kawan bercerita... dia dh kenal lama dengan ex dia, then kapel.. pastu clash due to some problems.. dr ceritanya, derang xla byk masalah, tp selalu gaduh atas sebab2 yg kecik.. n bila selalu, yang kecik menggunung naiknya.. at last, derang pon clash.. even after derang cuba bagi banyak peluang utk memperbaiki kesilapan masing2, tapi si kawanku sudah tidak tegar nk meneruskan.. kalau teruskan, mungkin dia hanya menipu diri sendiri katanya.. dia dah x tahan situasi yang kurang menjamin.. tp lelaki itu gayanya SANGAT setia, cuma aspek2 lain kurang memuaskan perempuan tu.. bkn aspek kekayaan atau kehenseman yg dicari, ttp attitude yg diimpikan oleh setiap org, xperlu aku jelaskan apa attitude2 itu.. cukuplah aku ckp yg perempuan ingin disayangi, dan bukan disakiti.. itulah yang kawanku yang juga perempuan inginkan.. tp lepas derang clash, lelaki tu mcm xle nk lepaskan.. dia perlukan lebih chance utk mara hidupnya.. tp kwnku mcm dah x peduli.. mungkin terlalu skt atinya.. agak kejam kan? ya dia kejam, itulah yang orang pikirkan.. tmbh2 dia yg mnx clash.. tp sapa tau, skt nya dia dlu, lebih skt dr apa yg laki tu rs.. tp dia dah fade up.. dia x mampu lg nk bertahan.. inilah yang aku tkt terjadi utk case #1. n lastly laki ni dah fade up.. dia kata kawanku dh buat hidup dia huru hara sedangkan dia perlukan hidup yg tenang... n dia ckp lg, kawanku mungkin x pentingkan aspek kesetiaan yg sebenarnya amat dipentingkan oleh semua orang.. tp cukupkah aspek kesetiaan shj? aku bermonolog, mungkin aspek beriman lebih penting.. beriman akan membawa kepada kesetiaan, kebaikan akhlak, ketinggian budi pekerti, dan juga ketinggian sifat bertanggungjawab...

p/s: apa pula pandangan anda? kesetiaan shj sudah cukup membahagiakan? monologku itu jawapanku..anda pula? adakah lelaki itu x menghargai peluang yg ada dlu, ataupon perempuan ni yg x bersyukur sgn kesetiaan lelaki ini?


Sahabat Anas ra berkata, bahwa Rasulullah saw telah bersabda: "Janganlah kamu saling menjauhi dan saling memutuskan tali persaudaraan, janganlah kamu saling benci membenci dan hasad menghasad. Sebaliknya, jadilah kamu hamba-hamba Allah yang rukun bersatu dan bersaudara. Tidak halal bagi seorang muslim mendiamkan saudaranya sesama muslim lebih dari tiga hari." (HR. Bukhari dan Muslim)



aku sudah penat menulis.. mungkin byk lagi iktibar yang aku mau kongsi dgn teman2, tp mataku tidak mengizinkan.. aku doakan semuanya akan berakhir dengan happy ending...


“Ini adalah anugerah dari Tuhanku, agar ia menduga aku, apakah aku bersyukur ataukah aku kufur. Siapa yang bersyukur, sesungguhnya ia bersyukur kepada dirinya sendiri, dan siapa yang kufur, sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya dan Maha Mulia.” (QS. An Naml: 40)

“Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim: 7)

~bersykurlah~

6 comments:

Jazlin Ernida said...

yang situasi #3 tu macam sangat sangat similar dengan kes aku. huhu. seriously aku rasa lelaki ni memang selalu sangat take for granted, memang diorang setia. tapi kalau tak pernah nak reti jaga hati & perasaan, tak pernah reti nak appreciate, aku rasa kesetiaan tu macam takde erti je pun. huhu. just my opinion.

nUrHiDaYaH said...

mcm tau jer sape org2 di kisah 1 ,2 dan 3 tu..
:)

kisah 1-perbuatan minah tu mmg nmpk sngt mengguna2kan mamat tu..haih~suh mamat tu cari girl lain.

kisah 2-"nasib baik i ada u".. mmg x patut laki ni mcm ni.tu la,agaknye die bajet die ensem,so die nk berkwn dgn sume girl,nk sweet talker dgn sume girl.last2 girl yg die btu2 suke terlepas..dah tu ade hati nk kaco 'spare part' lak.nsb baik 'spare part' ni tau kisah die ngan girl yg die btul2 suke tu..kalo xtau..ape agknye jadi pade 'spare part' ye?hee~

kisah 3-bg aku mmg kesetiaan pntg..tp stakat kesetian tu x cukup.biase la kan,manusia..ble ade pluang,x hargai..tp bile dh kene tinggal,br nk mnyesal..

ps:ignore jer lelaki itu rumetku.u know who im talking about rite?aku sokong mu~~

hafizuddin said...

aii ~ daku ade tak dlm kisah ini ?? hehe ...

ZirCon gurL said...

alin- ha itu la pasal, kang kalu xmo org ckp x bersyukur bila ada lelaki setia. tp kalu dh setia ja, yg len cmne?huhu

dayah- mmg ko tau sume cte tu, ngn ko je aku share..haha~ ko suh ignore yg mn? aku ignore 2 ngn 3 le? tp 3 lg banned!! ade cte beb!

apy- kamu mau cerita kamu? nnt ku masukkan versi 2..hehe

nUrHiDaYaH said...

yup2,ignore 2 n 3 tuh!go2 rumet.hee~
x sbr nk dgr cite 3~~~

ZirCon gurL said...

hehe nntkan daku!
gossip baek punye!!!haha~