Feeds RSS
Feeds RSS

Tuesday, January 17, 2012

I miss u, ayah #3



1999..
i was offered to SMK. Agama Yan Kedah..
walaupon rumah dengan sekolah tu macam sekangkang kera ja, tp aku WAJIB duduk di asrama..
sebabnya, sekolah tu sekolah berasrama penuh...
walaupon hanya selected student yang boleh masuk sekolah tu, tp aku x nak!
sebabnya kena duduk asrama..
every week outing, aku WAJIB balik rumah..
ayah pulak mesti akan hantar aku balik asrama walaupon hakikatnya aku boleh ja balik jalan kaki...
tapi bila nk balik asrama, aku WAJIB nangis!
aku rasa aku terlalu muda untuk dudk di asrama seusia 12 tahun.. :(
ayah tiap-tiap minggu akan cuba comfort kan aku..
ayah cakap, "xpa... 3 tahun ja duk situ, nnt lepas PMR keluaq k?"
dan ayah terus terusan memujuk aku setiap kali aku menangis bila nk balik ke asrama..
terima kasih ayah kerana x pernah jemu melayan karenah anakmu ini...

2002...
aku berjaya duduk di asrama selama tiga tahun...
masa tu, aku macam dah xnak kuar dr sekolah tu..
1 day, aku nampak ayah datang sekolah..aku menjangka yang ayah ada mesyuarat..
tp rupa-rupanya ayah dtg untuk buat pertukaran sekolah aku..
ayah betul2 mengotakan janjinya..
yes, it was only 3 years! and he fulfilled his promises...
aku ditukarkan ke sekolah harian biasa..itu permintaan aku...I didn't even apply to other boarding school..
thank you ayah for fulfilling my wishes, for keeping on your promises...

2002-2003...
ibu bapa mana yang x sedih kalau anaknya pindah dari sekolah yang baik ke sekolah harian biasa..
Sekolah Menengah Kebangsaan Yan, Kedah..inilah sekolah ku utk Tingkatan 4 & 5..
bukan aku nak ckp sekolah harian tu x bagus, tp status sekolah berasrama mmg menjadi perhatian suatu masa dahulu...
walaupon berat untuk ayah dan emak terima apa yang aku inginkan, mereka tak pernah jemu menyokong aku...
pada mulanya aku agak kekok dgn environment sekolah harian..
tp kata mereka, "its ok duduk sekolah biasa pon, at least boleh p tuisyen"
ayah mendaftarkan aku di kelas tuisyen yang terbaik baginya...
dia akan menghantar & menjemputku ke tuisyen..
begitu juga ke sekolah... balik dr solat subuh berjemaah di masjid,ayah akan menghantarku ke sekolah pula..
hanya kadang2 aku akan balik dgn bas or tumpang mak ayah kawan2 ku...
ayah, I am so sorry, I've been troubled u a lot since I moved to the daily school...
but, thank you so much ayah, I hope I have returned part of your hard work with my SPM...

2004...
alhamdulillah... aku dapat offer ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinang seperti yang diharapkan emak & ayah..
suatu hari, ayah called.. ayah cakap ada cikgu sekolah dtg.. nk interview aku..
katanya, untuk dimuatkan dalam majalah sekolah..
since I wasn't home, ayah jawab semua soalan...
masa cuti semester, aku pulang ke rumah...
aku dapat 1 copy majalah sekolah utk tahun 2003...
aku terus membelek ruangan yang nama aku dimuatkan..
aku tertanya2 apa yang ayah jawabkan untuk aku...
dan aku ternampak...
CITA-CITA: JURUTERA KIMIA
that was his asnwer during the interview...
and that's what I was before he left....
thank you ayah for praying for me to be such a successful person...

Ya Allah, tempatkanlah ayahku di kalangan orang2 yang beriman & beramal soleh..
sesungguhnya, dia telah menyempurnakan tanggungjawabnya dengan baik sebagai seorang ayah...

1 comments:

Saad ali said...


I love your site! You will be in our prayers and thoughts! Nice and informative post
on this topic thanks for sharing with us.Thank you
Real Estate Publicity
Multimedia Presentation
Corporate Presentation
3D Images